keskiviikko 20. elokuuta 2014

OMPELIJAN LAHTI

Lahti on kautta vuosien ollut suomalaisen vaateteollisuuden merkittävä keskipiste. Jo vuonna 1907 sinne perustettu Luhta on laajentunut vuosien mittaan yritysostoin ja se on nykyisin Suomen suurin muotialan yritys. Laajennusten ja kansainvälistymisen myötä yrityksen nimikin on vaihtunut L-Fashion groupiksi. Kaikille tuttuja lahtelaisia  L-Fashion groupin vaatemerkkejä ovat Luhta, Ril’s, Big L, Rukka, Torstai, Beavers, JAP, IcePeak, OIS, Skila, Story ja Your Face ja näiden vaatemallistojen rinnalla on vielä kodinsisustukseen ja lifestyleen keskittyvä Luhta Home-mallisto.

Perheyrityksenä vieläkin toimivan Luhdan aikoinaan pienimuotoisesti aloittanut Vihtori Luhtanen vastasi alkuvuosina vaatteiden myynnistä ja hänen vaimonsa suunnitteli ja ompeli ne itse. Ompelutaito ja innostus omin käsin tekemiseen kulkee lahtelaisissa perheissä perintönä äideiltä tyttärille, vaikkei heistä kaikista tehtaan tyttöjä tulisikaan.

Kankaita kaikille

Johtuneeko tekstiiliperinteistä vai mistä, mutta Lahdessa on uskomattoman hyvä valikoima kangas- ja ompelutarvikekauppoja kaikille itseompelijoille. Mielestäni jopa parempi valikoima kuin Helsingissä. Aivan ydinkeskustassa melko lähekkäin sijaitsevat kaupat on helppo katsastaa, kun paikasta toiseen siirtymiseen ei kulu juurikaan aikaa. Lähde kierrokselle kanssani.

Torin kulmalla, Vapaudenkatu 2:ssa sijaitseva Neppinappi on ompelutarvikkeisiin erikoistunut kauppa, jonka valikoimaan kuuluu myös sisustus- ja lahjatarvikkeita. Vuodesta 1940 toimineen yrityksen kauppiaana on nykyisin Helena Kaitila. Valtavat valikoimat nappeja, nauhoja, neppareita, tupsuja, vetoketjuja ja ompelutarvikkeita eivät jätä ketään pulaan. Värejä ja vaihtoehtoja löytyy itse kunkin tarpeisiin. Tarjolla on myös jonkin verran neulelankoja.

Pitsi ja Palmikko, Vesijärvenkatu 26,  on viehättävä lankakauppa, josta saat myös ompelutarvikkeita. Ihanat puikkojen pariin houkuttelevat lankavalikoimat on valittu mm teeteen, Pirtin Kehräämön, Addin, Knit Pron, Schachenmayrin ja Sublimen mallistoista. Myös ompelukonehankinnoissa saat täällä asiantuntevaa neuvontaa, sillä kaupassa on myynnissä sekä Husqvarnan että Berninan  ompelukoneet ja saumurit.

Omistajat, Laura ja Anu, ovat molemmat tekstiilityön ammattilaisia ja valmistuneet Haminasta neulekisälleiksi.  Tytöt osaavat paitsi opastaa neule- ja ompelutöissä, myös neuloa asiakkaille yksilöllisiä neulevaatteita tilaustöinä. Olohuonemaisessa myymälätilassa järjestetään lisäksi neuleiltoja ja –kursseja, katso tarkemmat tiedot www.pitsijapalmikko.fi.

Melkein edellisen naapurista löytyy tarjonnaltaan monipuolisin kangaskauppa eli Kangastukku Wexler, Vesijärvenkatu 32,  joka valitettavasti vaan elää parhaillaan loppuunmyynnin aikoja. Käydessäni tyhjennyksen takarajana oli elokuun loppu.

Erica Wexlerin ja hänen kanadalaisen aviomiehensä perustamassa kangaskaupassa on ollut ilahduttavan erilaiset valikoimat puuvilla- ja flanellikankaita, sillä aviomies on kolmannen polven kangastukkukauppias ja he ovat tuoneet kankaat Kanadasta. Myös nettikaupassa on meneillään alennusmyynti ja kankaita on tarjolla sielläkin 20-50% alennuksella.

Wexleriin kannattaa nyt tehdä ostosretki, sillä puuvillojen ja flanellien lisäksi tarjolla on trikoita, collegeneuloksia, farkkukankaita, juhlavaatekankaita, verho- ja huonekalukankaita. Myös vetoketjuvalikoimat ovat mittavat samaten kuin saumurilankojen valikoimat, niitä myydään rullittain ja myös kilohintaan. Wexlerin laatu-hinta-suhdetta asiakkaat ovat aina pitäneet hyvänä.

Alestalossa, Kauppakatu 23, on myös monipuoliset ja hyvät valikoimat kankaita jokaisen itse ompelevan tarpeisiin. Kangaspakkoja tarkastellessa tulee pakonomainen tarve ostaa vaikka mitä, vaikka oikeasti en tarvitse mitään etsimäni markiisikankaan lisäksi. Myynnissä on niin vaatekankaita, juhlakankaita, trikoita,  flanelleja, collegeja, farkkua ja pellavaa. Sisustuskankaita etsivälle löytyy niin verho- kuin huonekalukankaita. Erilaiset kuteet ja onteloneuleet ovat tämän ajan suosikkeja, kun niistä syntyy niin säilytyskoreja kuin mattoja.

Kivijalkamyymälänsä kesällä lopettanut Nevekan toimii nyt nettikauppana osoitteessa www.nevekan.fi. Sopimuksen mukaan Kirsi Koivisto on paikalla myös varastossa tarvittaessa, jos haluat kosketella valitsemiasi kankaita.

Näiden kangaskauppojen lisäksi on aina varma ja monipuolinen Eurokangas, joka toimii Kauppakeskus Sykkeen toisessa kerroksessa. Eurokankaan extrajuttu ovat kansainvälisten brändivalmistajien kankaiden, esimerkiksi siksak-kuvioistaan tunnetun Missonin,  ns kuponkipalat.

Iloisia kangaslöytöjä Lahdessa !

riitta
tykkää meistä: www.facebook.com/siksakompelukoulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.