lauantai 10. toukokuuta 2014

MONACON RUHTINATAR
Grace Kellyn tarina valkokankaalla


Amerikkalaisesta filmitähtilegendasta Grace Kellystä kertova elokuva Grace of Monaco on valittu 67. Cannesin Filmifestivaalien, maailman suurimpien filmifestivaalien avajaiselokuvaksi. Elokuva ehtii meillekin ensi-iltaan heti jo kaksi päivää myöhemmin eli ensi perjantaina 16.5.

Elokuvaa on odotettu, sillä kertoohan se yhden aikakautemme romanttisimmista lemmentarinoista. Miten ”tavallisesta” tytöstä tulee palvottu ruhtinatar ja prinsessa pieneen ruhtinaskuntaan.

Grace Kelly oli 1950-luvun menestyksekkäimpiä elokuvatähtiä ja tuli tunnetuksi etenkin Alfred Hitchcockin elokuvien viileänä, vaaleana sankarittarena. Grace Kelly ehti olla mukana 11 elokuvassa vaikka hänen uransa kesti vain viisi vuotta. Hänet palkittiin myös Oscar-palkinnolla elokuvasta Mies jonka minulle annoit.


Grace Kelly tapasi silloisen Monacon prinssi Rainier III vuonna 1955 muotikuvauksissa Monacon palatsissa, rakastui ja vaihtoi  jokaisen amerikkalaisneidon unelma-ammatin prinsessan rooliin. Vuosisadan rakkaustarinaksi usein mainittu liitto päättyi traagisesti, kun ruhtinatar Grace kuoli auto-onnettomuudessa vain 52-vuotiaana vuonna 1982.

Elokuvassa Gracea näyttelee paljolti häntä muistuttava, loistelias kaunotar Nicole Kidman ja Rainierin roolissa on suosittu Tim Roth. Elokuvan valmistuminen on viivästynyt moneen kertaan, kun ranskalainen ohjaaja Olivier Dahan ja elokuvan USAn levittäjä ovat olleet erimielisiä elokuvan sisällöstä. Jos Kiinassa jo 3000 elokuvateatteria odottaa innolla elokuvan tuloa, on elokuvan esitysaikataulu amerikkalaisilla  valkokankailla vielä avoinna. Ohjaajan ja levittäjän kiistan syynä on se, että levittäjä haluaisi elokuvaan mukaan enemmän otoksia, jotka kertoisivat myös Grace Kellyn ajoista näyttelijänä Hollywoodissa.

Vaikka ohjaaja Olivier Dahan sanoo neuvotelleensa kuninkaallisen perheen jäsenten kanssa elokuvan käsikirjoitusvaiheessa ja toteuttaneensa myös heidän toivomiaan muutoksia, ovat Gracen lapset, prinsessat Caroline ja Stephanie sekä prinssi Albert II, kieltäytyneet tulemaan avajaisnäytökseen tai hyväksymään elokuvaa. Heidän mielestään kokonaisuus on täysi farssi, enemmänkin fiktiota kuin totta ja että perhehistoria on vääristelty kaupallisiin tarkoituksiin. Filmituottajat uskovat silti elokuvan menestykseen, vaikka ruhtinatar Gracen kuolemasta on kulunut jo 30 vuotta.
Toimittajana olossani on vuosien varrella ollut monia ikimuistoisia huippukohtia, joissa on ollut pakko ihan nipistää itseään, kun tilanne tuntuu enemmän fantasialta kuin todelta. Yksi sellainen oli toimittajaurani alkuvuosina, kun ranskalainen hajuvesivalmistaja Lentheric järjesti upean uuden Lentheric 12 -tuoksunsa lanseeraustilaisuuden Monacossa.  Kirjaimellisesti ruhtinaalliset illalliset järjestettiin Hotel de Parisissa, jonne meidät tulijat tervetulleiksi kätteli itse arvon  ruhtinaspari, prinsessa Grace ja ruhtinas Rainier. Suureelliseen lanseerausjuhlaan oli kutsuttu noin 2000 toimittajaa eri puolilta maailmaa ja ne kestivät monta päivää. Minä olin ainoa Suomesta paikalle kutsuttu toimittaja, silloisen naisten viikkolehti Hopeapeilin muoti- ja kauneustoimittajana.

vanhoissa muistoissa riitta

Ensi-ilta: 16.5. perjantaina
Ohjaus: Olivier Dahan
Käsikirjoitus: Arash Amel
Rooleissa: Nicole Kidman, Paz Vega, Tim Roth, Milo Ventimiglia, Parker Posey, Frank Langella, Derek Jacobi
Kuvat: Filmikamari/Scanbox

  
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.