tiistai 29. huhtikuuta 2014

MENOSSA MAAILMALLE ?Älä missaa näitä näyttelyitä

Aitojen muotiluomusten näkeminen on muodista innostuneelle aina melkoinen elämys. Vaikkei niihin näyttelyissä saakaan koskea, avaa jo lähikatselu harrastajalle ja asiantuntijalle monta salaisuutta niiden tekemisestä ja kangasihanuuksista. Yksi upeimmista ja mielenkiintoisimmista näyttelyistä minulle on ollut oman lempisuunnittelijani Christian Lacroixin 20-vuotisnäyttely Pariisin Muotimuseossa 2007-2008.

Esillä oli oikeastaan kolme kokoelmaa. Yksi oli Lacroixin näyttelyyn keräämät, entisten aikojen suunnittelijoiden luomukset, jotka kertoivat vaatteista, joista muodinluoja oli saanut inspiraatiota suunnitteluunsa. Toisena olivat Lacroixin kokoelmien ideoiden pohjalta ommellut  valkoiset koe- ja sovitusvaatteet. Kolmantena esillä olivat sitten varsinaisen malliston ihanat, värikylläiset ja mielikuvituksellisen upeasti koristellut muotiluomukset, jollaisina asiakkaat ja lehdistö ne näkevät muotinäytöksissä ja –lehdissä sekä myynnissä. Eihän ole mikään salaisuus, että huippusuunnittelijatkin etsivät ideoita ja ottavat vaikutteita muiden töistä ja soveltavat niitä sitten omalla persoonallisella tavallaan omiin töihinsä. Kaiken lisäksi näyttelyssä oli myös videoteatteri, jossa oli mahdollisuus katsoa Lacroixin muotinäytöksiä livenä kymmenen vuoden ajalta.

Tässä vinkkejä muutamasta parhaillaan avoinna olevasta tai tulossa olevasta näyttelystä, jos satut olemaan liikkeellä Göteborgissa, Tukholmassa tai Pariisissa.

GÖTEBORG

Ruotsin tunnetuin muotipiirtäjä, akvarelli- ja pastelliväreillä unenomaisin vedoin maalaava taiteilija Mats Gustafson on vaikuttanut vuosikausia New Yorkissa. Hän on kuvittanut niin tavaratalojen mainoksia kuin italialaisten ja ranskalaisten muotilehtien sivuja ja muotitalojen, kuten Hermesin, Tiffanyn, Yohji Yamamoton ja Comme des Garconsin, kokoelmia. Hänen mestarillista kädenjälkeään on saanut ihailla myös Damernas Världissä ja ruotsalaisessa Ellessä. Röhsska Museet Göteborgissa on onnistunut saamaan Mats Gustafsonin Fashion figures faces-näyttelyn kevääksi. Kaikkien muotipiirtämisestä kiinnostuneiden kannattaa nyt tehdä koukkaus Göteborgiin.

Röhsska Museet 4.5.2014 asti


Kuva: Palais Galliera/Paris

PARIISI

Muotikuvia
Muotivalokuvauksen muuttumisesta ja tyyleistä saa hyvän poikkileikkauksen Pariisin Palais Gallieran näyttelyssä, jossa amerikkalainen lehtikustannustalo Condé Nast esittelee 150 yhteistyömuotikuvaajiensa kuvaa. Loistavia ja kiehtovia, tyylikkäitä ja sensuelleja kuvia on julkaistu mm Voguessa, Glamourissa, Vanity Fairissa ja W-lehdessä, siitä näyttelyn nimi Papier Glacé eli kiiltopaperi.

Mukana ovat kaikki maailmankuulut kuvaajat kokonaisen vuosisadan ajalta: mm Guy Bourdin, William Klein, David Bailey, Helmut Newton, Bruce Weber, Peter Lindbergh ja Steven Meisel - kaikkiaan 45 eri kuvaajan töitä. Ainutlaatuista näyttelyä täydentää noin 50 nimekästä haute couture-vaatetta, jotka on poimittu museon omista kokoelmista. Jo Berliinissä, Milanossa ja Edinburghissa kiertänyt näyttely jatkaa Pariisista vielä  Zürichiin ja Tokioon.

Palais Galliera 25.5.2014 asti

Belgialaista muotia

Dries van Noten on belgialainen suunnittelija, joka oli parikymmentä vuotta sitten The Antwerp Six-nimisenä tunnetuksi tulleen suunnittelijaryhmän keulahahmoja, kun nämä valloittivat avantgardistisella muotihyökkäyksellään Lontoon muotimaailman. Belgialainen muoti tuli hetkessä kuuluisaksi ja on pysynyt siitä lähtien  hyvin mukana muodin kuvassa. Tunnetuimpia ryhmästä ovat Dries van Notenin lisäksi Ann Demeulemaaster ja Walter van Beirendonck, jotka kaikki ovat valmistuneet Antwerpenin Royale des Beaux-Arts-muotikoulusta 1981. Dries van Notenin kokoelmat on leimattu hulluttelevan luoviksi ja Pariisin Musée des Arts Décoratifsin eli Muotimuseon Dries van Noten Inspirations-näyttelyä kehutaan poikkeavan omanlaisekseen.

Dries van Noten on sanonut näyttelystään, ettei se ole suinkaan muotiretrospektiivi vaan kuvaa enemmänkin hänen luovaa prosessiaan vaatteiden suunnittelussa. Mukana on hänen omien, 25 vuoden aikana suunnittelemiensa kokoelmien lisäksi vaatteita häneen vaikuttaneilta muotisuunnittelijoilta kuten Elsa Schiaparellilta, Christian Diorilta, Kansai Yamamotolta ja Thierry Muglerilta. Esillä on myös maalauksia, veistoksia, kuvia, filmejä ja muita esineitä, joista hän on saanut inspiraatiota

Musée des Arts Décoratifs  31.8. asti.

Kuva: Dries van Noten


NEW YORK
Tulossa: The Metropolitan Museum of Art-museon muotiosaston uudelleen avajaiset

Itse Michelle Obama on vihkimässä Metropolitan-museon remontoidun muotiosaston tilat 5.5. New Yorkissa. Tästä päivästä alkaen muotimuseo saa myös uuden nimen: Anna Wintour Costume Centre Voguen legendaarisen päätoimittajan ja yhden koko maailman vaikutusvaltaisimman muotiasiantuntijan mukaan. Tilankäytöltään selkiytytetyissä tiloissa on mahdollista järjestää entistä näyttävämpiä esittelyjä muotimuseon omille sekä vieraileville kokoelmilla.

Ensimmäinen näyttely uusituissa tiloissa kunnioittaa Euroopassa vähemmän tunnetun, mutta 1950-luvulla vaikuttaneen, Amerikan ainoan couturetaiturin Charles Jamesin työtä. Parhaiten maestro tunnetaan upeista gaalapuvuistaan, joita on ihailtavissa näyttelyssä.

Charles James: Beyond Fashion-näyttely avoinna Anna Wintour Costume Centressä  5.5.-10.8.2014
 
Kuva: Johan Sandberg
TUKHOLMA


Tulossa: Svenskt Mode: 2000-2015 Tukholmassa

Ruotsalainen muotisuunnittelu on 2000-luvulla osoittanut luomisvoimansa ja saavuttanut laajalti kansainvälistä menestystä. Paras mahdollinen ruotsalaisen muodin asiantuntija, Elle-lehden luova johtaja Cia Jansson on tiimeineen koonnut kattavan näyttelyn 2000-luvun edelläkävijöistä ja taitavista tekijöistä. 

Jos meillä Suomessa on vuosia ihmetelty, missä piilee ruotsalaisten muotisuunnittelijoiden onnistumisen salaisuus, niin ehkä siitä selviäisi jotain tässä näyttelyssä…  Tuttuja nimiä ja meilläkin myyntisuosikkeja ovat mm Acne, Tiger, Filippa K, Whyred, Hope, Carin Wester, J.Lindeberg, Hunkydory, Maria Nilsdotter, Minimarket, V ave Shoe Repair, American Apparel, Ida Sjöstedt, Norrgårdsanna ja AltewaiSaome.

Sven-Harrys Konstmuseum  23.5.-31.8.2014


PARIISI

Tulossa: Les Années 50 eli La Mode de France 1947-1957 Pariisissa

Heinäkuussa aukeaa seuraava mielenkiintoinen muotihistoriallinen näyttely Palais Gallierassa, kun 50-luvun ranskalainen muoti esittäytyy. Tuohon sodanjälkeiseen aikaanhan sijoittuvat muodin suuret mullistukset, kun naiset halusivat ankeiden vuosien jälkeen  näyttää naisellisilta ja pukeutua kauniisti.

Christian Diorin New-look on tunnetuin ajan tyyleistä pitkine helmoineen ja korostettuine vyötäröineen, littavatsoineen ja pyöreine lantioineen. New Look-nimensä tyyli sai Harper’s Bazaar-lehden päätoimittajalta Carmel Snowlta, joka ihastui tiimalasivartalon malliin. Coco Chanelin aikaansa puhuttaneet yksinkertaiset ja suoralinjaiset, jonkin verran maskuliiniset puvut herättivät ansaittua huomiota 1954.

Pariisista Haute Couture-muodin pääkaupungin tekivät Diorin ja Chanelin lisäksi Jacques Heim, Elsa Schiaparelli, Cristobal Balenciaga, Jacques Griffe, Hubert de Givenchy ja Pierre Gardin. 1950-luvulla Haute Couture-mallistojen rinnalle syntyivät myös edullisemmat prêt-à-porter-mallistot, jollaisia ensimmäisinä lisensioivat Jacques Fath, Robert Piguet, Paquin, Carven ja Jean Dessès. Muoti oli 1950-luvulla Ranskan merkittävimpiä teollisuuden aloja.

Palais Galliera 12.7.-16.11.2014


LONTOO

Tulossa: maaliskuussa 2015 Alexander McQueen-näyttely Lontoossa

Uskomatonta, mutta totta ! Lippujen myynti aloitettiin jo  nyt  25.4. Lontoon Victoria & Albert-museossa ensi vuonna maaliskuussa aukeavaan Alexander McQueenin  Savage Beauty-näyttelyyn. Aikaisemmin New Yorkissa  esillä ollut näyttely oli loppuunmyyty ja Metropolitan Museum of Artin kaikkien aikojen menestyksekkäin näyttely, joten odotettavissa on varmasti jonoa myös Lontoossa. Pidetäänhän nyt jo edesmennyttä Alexander McQueeniä yhtenä aikamme mielenkiintoisimmista ja lahjakkaimmista muodintekijöistä.

Victoria&Albert Museum maaliskuusta 2015 alkaen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.