sunnuntai 9. maaliskuuta 2014


ILOINEN NAPPIKAUPPIAS JA 10.000 NAPPIA

Tarvitaan hyvä malli ja hyvät kaavat…

…ja vielä mieleinen kangas - niistä syntyy jotain ihanaa ja aina jotain ainutlaatuista käsistään kätevien käsittelyssä. Mutta mitä vielä puuttuu ?  Jotain olennaista ?

Kyllä vaan. Suunnitelman toteutus ei onnistu ilman monipuolisia ompelutarvikkeita. Ompelulankoja, koneneuloja, vetoketjuja, nappeja ja nauhoja.

Ompelutarvikkeiden tarjonta on viime vuosina pääkaupungin alueella harmillisesti supistunut ja tarjolla olevien tuotteiden määrä minimoitu harvoissa vielä jäljellä olevissa ompelutarvikeliikkeissä. Mutta ei onneksi kaikissa – erinomaisesti varusteltu poikkeus löytyy Hakaniemestä.


Hakaniemen hallin kakkoskerroksessa on kaikkien ompelua harrastavien iloksi toiminut jo vuodesta 1982 Punainen Lanka-niminen ompelutarvikeliike, jonka on perustanut Raija Lehtinen. Hän on onnistunut laajentamaan myymäläänsä hallitiloissa jo neljästi lopetettuaan Korkeavuorenkadulla, Myyrmannissa ja Jumbossa olleet myymälänsä ja keskittämällä toiminnan selkeästi yhteen toimipisteeseen.


Osoitteen ovat oppineet tuntemaan niin koti- kuin ammattiompelijat, pukusuunnittelijat, teatteripuvustajat, korsetintekijät, esiintyvät taiteilijat, taitoluistelijat kuin sisustajat. Uudempia asiakkaita ovat eri tanssilajien harrastajat, vanhojen päivien pukuja valmistavat sekä burleskiesityksiin valmistautuvat. Kaikki tietävät, että Punaisesta Langasta he löytävät tarvitsemansa tuotteet ja jos jotain ei ole, Raija tilaa järkevissä puitteissa sitäkin. Tieto hyvästä ompelijoiden aarreaitasta on kantautunut ompeluharrastajien parissa ulkomaita myöten-Viime vuosina on alusasujen  ja korsettien itsevalmistus lisääntynyt selvästi. Olenkin hankkinut hyvät valikoimat korsettivaijereita, hakasnauhoja, kaaritukia, kanaali- ja olkainnauhoja, erilaisia lukkoja ja lyhentimiä niitä varten. Entisten korsettiluiden tilalla käytetään nykyisin mielummin korsettivaijeria, jota on saatavissa 4 mm, 7 mm ja 9 mm levyisinä. Vaijerin käyttö on helppoa: vaijeri katkaistaan sopivaan mittaan ja molempiin päihin puristetaan vaijerinpäät. Sitten vaijeri pujotetaan kujanauhaan, jonka kanssa se ommellaan vetoketjupaininjalkaa käyttäen korsettiin. Näyttäviä, joustavia pitsejä löytyy eri levyisinä ja ihanissa väreissä alusasuihanuuksien viimeistelyyn, esittelee Raija pitsinauhojaan.


Ensi kesäksi on muodissa tulossa paljon pitsein somistettuja puseroita, pitkiä hameita ja keveitä mekkoja, joihin Punaisen Langan valikoimista on helppo löytää tarpeelliset pitsinauhat. Pitsejä valikoimissa on niin puuvillasta, nailonista kuin pellavasta. Morsius- ja juhlapuvuissa yleisesti käytettävistä quipurepitseistä saattaa löytyä ne koristeellisimmat esimerkiksi paitojen hihansuita koristamaan. Ihania brodyyrinauhoja on myös vaikka kuinka paljon eri levyisinä. Ota esimerkkiä muotilehtien trendiraporteista ja tee oma sovellutuksesi.


Strassit ja strassinauhat ovat kimallelleet jo koko talven vaatteissamme niin t-paidoissa, mekoissa, neuleissa  kuin nahkatakeissa. Eivätkä ne vielä mihinkään katoa. Näyttävyyttä asuusi saatkin käyttämällä Swarovskin strassinauhoja tai irtokiviä.

Jos et täältä löydä nappia niin et mistään

…voisi melkein sanoa, kun tutkii puodin nappiosastoa. Pikemminkin käy niin, että itse kullekin tulee valinnan vaikeus, vaikka kuinka olisi suunnitellut kotona millaista nappia lähtee hakemaan.
-Nappeja on väriryhmittäin eriteltyinä ja omissa putkiloissaan yhteensä varmaan noin 10.000 erilaista mallia. Kalleimmat tällä hetkellä myynnissä olevat ovat Swarovski-kristallein koristellut napit, joiden kappalehinta on 45 euroa, kertoo Raija.


Nauhavalikoima on myös melkoinen ja pitsinauhojen lisäksi hyllyissä on jos jonkinlaista hapsu-, pallo-, paljetti-, strassi-, Chanel- ja organzanauhaa. Verho- ja huonekalunauhat löytävät tiensä sisustajien työpajoihin viimeistelemään milloin minkäkin yksityiskohdan heidän projekteissaan.


Saa nähdä, synnyttikö Karl Lagerfeld uuden vetoketjumuodin esitellessään syksyn Chanel-kokoelmaansa. Mukana oli tosi monta mallia, jossa jakkujen helmaosa oli kiristetty vyötärölle helmaosaa koristavien monien pystyvetoketjujen avulla. Kapeata vyötäröä oli myös koristamassa leveät vyöt, joissa oli monta vetoketjua. Vetoketjuistakaan ei Punaisessa Langassa tule ongelmaa, sillä tarjolla on paljon sekä värejä että pituuksia.


Kun lähdet ensi kertaa Punaiseen Lankaan, varaa siis aikaa, jotta ehdit tutustua Raijan monipuoliseen valikoimaan. Ihania ompelutarvikkeita kun on niin paljon, että heti syntyy satoja uusia ideoita toteutettaviksi.
Punainen Lanka
Hakaniemen halli 2.krs Helsinki / puhelin 09-730 639 /  avoinna arkisin 9.30-17.30 ja lauantaisin 9-16


 Jos haluat suositella jotain hyvää ompelutarvikeliikettä missä päin Suomea vain, lähetä minulle vinkki osoitteella: riitta@ompelukoulu.fi. Kiitos etukäteen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.