sunnuntai 23. helmikuuta 2014

OMPELUKOULUN ”REHTORIN” TAKKI ON TALLESSA

Tästä alkaa uusi, 2000-luvun SikSak Ompelukoulu nettikouluna !

Elettiin vuotta 1992, kun SikSak Ompelukoulun idea syntyi. Olin ollut silloin koko Pohjoismaiden ainoan muotiin, vaatteisiin ja itsetekemiseen keskittyneen Muoti+kauneus-lehden päätoimittajana ja nähnyt aitiopaikalta, kuinka innostunutta itse ompelemisesta ja neulomisesta iso osa suomalaisista naisista oli. Myös silloin elimme taloudellisesti vaikeita aikoja ja kukkaron nyörejä kiristellessä kaikkien oli helppo huomata, miten vaatteiden itse tekeminen tuo myös huomattavia säästöjä sen lisäksi, että se on hauska harrastus.

Muoti+kauneus-lehden muodikas kaavavaatemallisto, kaava-arkki ja asiantuntevat työohjeet olivat yksi ratkaisu itse ompelijoille, jotka toteuttivat lehden esittelemiä kaavamallistoja sellaisinaan. Harmittavaa useimmille oli kuitenkin  kaavojen kopioiminen risteileviä viivoja sisältäviltä kaava-arkeilta, vaikka kuinka yritimme toimituksessa selkiyttää niitä. Selväksi tuli, että ne, jotka innostuivat enemmän vaatteiden tekemisestä, kaipasivat opaskirjaa, joka opettaisi piirtämään myös kaavat itse kunkin itse suunnittelemiin ja haluamiin malleihin. Kirjakaupoista löytyneet harvat  vaikeaselkoiset kaavakirjat oli tarkoitettu ammattikouluissa  ja muissa alan oppilaitoksissa useampia vuosia vaatetusalaa opiskeleville, joille opettaja ohjaa tunneilla asioiden edistymisen. Niiden kanssa ei itseopiskelija yksin pärjännyt. Näin on vielä tänä päivänäkin.

SikSak-tiimi oli kuin valmiiksi ympärilläni.

Tyttäreni Jonna Kivilahti opiskeli tuolloin kolmatta vuottaan Taideteollisen Korkeakoulun (nykyisin Aalto yliopisto) vaatesuunnittelulinjalla valmistuttuaan sitä ennen vaatealan artesaaniksi. Hän oli ehtinyt suunnitella Muoti+kauneus-lehden kaavamallistoja jo muutaman vuoden ja oli valmistelemassa lopputyötään yhdessä kurssikaverinsa Riku Rusasen kanssa, joka suostui muotipiirtäjäksemme. Jonnan ja Rikun lopputyöprojektin kaavojen tekijänä oli Roihuvuoren Ammattikoulussa (nykyisin Stadin ammattiopisto) samaan aikaan opiskellut taitava Kristina Öhrnberg, jonka onnekseni sain mukaan sekä kaava- ja mitoitusekspertiksemme että kaavanpiirtämis- ja ompeluopettajaksemme.

Juliste vuodelta 1993.
(Tämä numero ei siis enää ole käytössä.)

SikSak ompelukoulun mainosmateriaaleja vuosilta 1993-94.
Ompelu- ja kaavakoulun suunnittelupalavereissa ideoimme ompelu- ja kaavanpiirtämiskurssin sisältörunkoa ja asioiden käsittelyjärjestystä. Loogiselta tuntui aloittaa helpommista ja yksinkertaisimmista asioista ja edetä sitten monimutkaisempiin ja vaativampiin ompelutöihin, jolloin aloittelijakin pysyisi mukana opetuksessa itsekseen opiskellen. Suunnitteluprosessin tuloksena syntyi 12-osainen SikSak Ompelukoulu ja kurssi sai alaotsakkeekseen Naisten vaatetuksen peruskurssi, joka kertoo sisällön selkeästi.

SikSak-tiimi vuonna 1993 yhteiskuvassa.
SikSak-tiimi yhteiskuvassa

Erilaisiin markkinointi-, mainos- ja tiedotusmateriaaleihin tarvittiin valokuvia SikSak-tiimistä. Valokuvaajaksi valitsimme yhden Suomen tunnetuimmista muotikuvaajista, Henrik Schütin. Kuvauksessa oli mukana sekä meikkaaja että kampaaja kunnon muotikuvauksen tapaan, olinhan itse ollut tuolloin jo vuosia muotitoimittaja ja  Jonnakin oli jo ehtinyt tehdä useampia muotijuttuja lehtiin opiskelujensa ohessa.

Kun kuvauspäivä lähestyi, itselleni tuli stressi siitä, missä vaatteissa kuvissa esiintyisin. En hyväksynyt kaapeissani tarjolla olleita vaihtoehtoja, vaan lähdin kiertelemään vaatekauppoja. Näin oli selvästi tarkoitus, sillä kierreltyäni muutamassa suosikkikaupassani, lopulta yllättäen Stockmannilla minua odotti ihana musta mokkablazeri. Se oli kuin tehty tähän tilanteeseen = siinä oli hienot, isot ja värikkäät aplikaatiot lankarullasta, saksista, mallinukesta ja sormustimesta ja niiden lisäksi hauskoja metallisia saksi-, nappi- ja lankarullakoristeita. No kuvauksessa tiimini risti hienon löytöni heti ”rehtorin takiksi” ja takki onkin kulkenut mukanani kaikenlaisissa SikSakin tärkeissä tilaisuuksissa ja neuvotteluissa.

Blazer oli kuin tehty Ompelukoulun vetäjälle
Isot aplikaatiot symboloivat hyvin Ompelukoulua.

Taidokkaat aplikaatiot ovat näyttäviä.
Nappiteema toistuu koristeissa.

”Rehtorin takille” tuli nyt taas käyttöä, kun olen päivittänyt SikSak Ompelukoulun materiaalin tähän päivään ja nettiversioksi. Nyt voit tilata SikSak Ompelukoulun 12-osaisen kurssikokonaisuuden nettiosoitteesta www.ompelukoulu.fi ja opiskella missä vaan, missä on tietokone, tabletti tai älypuhelin.

Tervetuloa mukaan !

SikSak Ompelukouluun ei vaadita pohjatietoja eikä ole pääsykokeita, vaan jokainen kaavojen piirtämisestä ja vaatteiden ompelemisesta kiinnostunut on tervetullut opiskelemaan. Kurssin käytyäsi selviät taitavasti monimutkaisistakin ompelutöistä. Pulmatilanteissa apunasi on SikSak-neuvontapalvelu sekä puhelimitse että sähköpostitse. SikSak Ompelukoulu on hyväksi testattu, muoti- ja vaatetusalan ammattilaisten toimittama, 12-osainen naisten vaatetuksen nykyaikainen mitä-missä-milloin-tietopaketti, josta on hyötyä koko loppuelämäksesi.

Tervetuloa mukaan ja pian sinullakin on vain vartalollesi oikein mitoitettuja vaatteita. Ja osaat suunnitella, kaavoittaa ja ommella juuri sellaisia vaatteita kuin haluat !

riitta
riitta kivilahti
SikSak Ompelukoulun tuottaja & suunnittelija & päätoimittaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.